Hulp nodig bij een verhuizing?

Vergelijk gratis offertes aan en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Verhuiskostenvergoeding in 2021

Als je verplicht moet verhuizen, doordat je woning gerenoveerd of gesloopt wordt bijvoorbeeld, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een verhuiskostenvergoeding in 2021. Een verhuisvergoeding houdt in dat je een bedrag krijgt om de kosten van de verhuizing en de inrichting van je nieuwe huis gedeeltelijk te dekken! Benieuwd wat het kost om je verhuizing uit te besteden aan experts?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven van experts in jouw regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod!

Op deze pagina lees je wat een verhuiskostenvergoeding is. Je leest ook hoe hoog deze is, en wanneer je in aanmerking komt voor een vergoeding. Daarnaast geven we een handige tip om te besparen op de verhuiskosten, zodat jij je verhuiskostenvergoeding goed kunt gebruiken voor de inrichting van je nieuwe huis!

verhuiskostenvergoeding

Wat is verhuiskostenvergoeding?

Een verhuiskostenvergoeding is een vergoeding voor iemand die verplicht moet verhuizen. Dit kan verschillende aanleidingen hebben. Misschien woon je in een oude huurwoning die helemaal gerenoveerd moet worden om het pand energiezuinig te maken: dan moet je tijdelijk ergens anders gaan wonen, wat je veel geld gaat kosten. Met een vergoeding worden de verhuiskosten én de kosten voor de inrichting van je nieuwe huis voor een groot deel gedekt.

Je krijgt de verhuisvergoeding in principe van je verhuurder. In sommige gevallen kan het zijn dat je ook een verhuiskostenvergoeding van de gemeente krijgt. Lees ook meer over aftrekbare verhuiskosten

Hoe hoog is de verhuiskostenvergoeding in 2021?

De hoogte van de verhuiskostenvergoeding in 2021 hangt af van je woonruimte en de verhuisdatum. In de tabel hieronder vind je de minimale vergoeding bij een zelfstandige woning. Dit bedrag wijzigt elk jaar op 1 maart. Ben jij in 2021 dus verhuist voor 28 februari? Dan heb je recht op een minimale bijdrage van €6.253. Vanaf 28 februari 2021 is de minimale vergoeding €6.334,-.

Verhuisde je in 2020? De verhuisvergoeding in 2020 is minimaal €6.253,- als je verhuisd bent na 1 maart, en €6.095,- als je verhuisd bent voor 28 februari.

Periode waarin u verhuisde Verhuiskostenvergoeding
Vanaf 28-2-2021 € 6.334
29-2-2020 tot en met 28-2-2021 € 6.253
28-2-2019 tot en met 28-2-2020 € 6.095
16-2-2018 tot en met 27-2-2019 € 5.993
28-2-2017 tot en met 15-2-2018 € 5.910
2-3-2016 tot en met 27-2-2017 € 5.892
Tip: Wil je weten hoe het zit met de regeling van de minimumbijdrage van de verhuis- en inrichtingskosten? Lees dan verder op wetten.overheid.nl.

Verhuisbedrijf inschakelen? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer kom ik voor verhuiskostenvergoeding in aanmerking?

Niet iedereen krijgt zomaar een verhuiskostenvergoeding in 2021. Je komt alleen in aanmerking als je verplicht of noodgedwongen moet verhuizen. Dit kan zijn vanwege gezondheidsredenen, omdat je huis gesloopt wordt of zelfs als je verhuist op het verzoek van je werkgever.

In deze vier situaties kun je recht hebben op een verhuisvergoeding:

 1. Je moet (tijdelijk) verhuizen in verband met de renovatie of sloop van je huurwoning.
 2. Door gezondheidsredenen kun je niet meer in je huidige huis blijven wonen.
 3. Je verhuist op het verzoek van je werkgever.
 4. Je zit in de bijstand en moet gedwongen verhuizen vanwege een noodsituatie.

Hulp nodig met jouw verhuizing?

Vind een verhuisbedrijf in jouw regio en bespaar tot wel 40%!

En wat als ik op kamers woon?

Voor kamers geldt geen wettelijke minimale bijdrage voor de verhuizing. Moet je dus noodgedwongen verhuizen uit je studentenkamer, dan moet je de kosten zelf dekken. Eventueel kun je contact opnemen met je verhuurder. Het kan zijn dat je verhuurder schappelijk is en je eventueel helpt met de verhuizing of de kosten hiervan.

Welke soorten verhuiskostenvergoeding zijn er?

Er zijn verschillende soorten verhuiskostenvergoedingen te onderscheiden voor verschillende situaties. In veel gevallen krijg je de vergoeding van je verhuurder of de gemeente, maar het is ook mogelijk om een vergoeding te vragen bij je werkgever.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten verhuiskostenvergoedingen. Moet je verhuizen en wil je verhuizers inschakelen? Vraag dan gratis offertes aan!

vergoeding verhuizen

Verhuiskostenvergoeding door overlast van renovatie of sloop

Als je in een huurwoning woont, kan het zijn dat je (tijdelijk) moet verhuizen. Misschien wil de verhuurder je woning renoveren om deze energiezuinig te maken. Hierbij wordt er vloerverwarming aangelegd, wordt het pand volledig geïsoleerd en krijg je nieuwe beglazing. Zeker in het geval van projectmatige renovaties, kan dit maanden duren. In de tussentijd biedt de verhuurder je een tijdelijke andere woning aan. In dat geval kom je ook in aanmerking voor een verhuiskostenvergoeding: ook wanneer het pand volledig gesloopt wordt en je daarom gedwongen moet verhuizen!

Voert de verhuurder renovatiewerken uit en kun jij tijdens de renovatie wel in je eigen huis blijven wonen? In dat geval kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding voor de overlast tijdens de renovatie. Bijvoorbeeld in de vorm van een tijdelijke huurverlaging. Spreek dit altijd af voordat je akkoord gaat met de renovatie!

Verhuiskostenvergoeding van je werkgever

Het kan zijn dat je moet verhuizen vanwege je werk. Bijvoorbeeld als je werkgever je vraagt om vanuit het buitenland naar Nederland te komen om hier te werken. Of omdat je naar de andere kant van het land moet verhuizen om op een andere locatie te werken. Moet je op verzoek van je werkgever verhuizen, dan kan het dus zijn dat je een verhuiskostenvergoeding van de werkgever krijgt.

Een werkgever is niet verplicht een verhuisvergoeding te geven. Of jij hier recht op hebt, kun je terugvinden in je CAO of arbeidsovereenkomst.

Er zijn verschillende soorten kosten die een werkgever kan vergoeden:

 • De kosten voor een verhuisbedrijf.
 • Dubbele woonlasten vanwege de verhuizing.
 • Eventuele bijkomende kosten, zoals de herinrichting.

Verhuiskostenvergoeding om medische redenen

Een andere mogelijkheid, is dat je gedwongen moet verhuizen vanwege medische redenen. Misschien omdat je door ouderdom niet goed de trap meer opkomt en daarom een huis nodig hebt met een traplift of juist een huis met maar één woonlaag. Bij deze en andere medische redenen kom je mogelijk in aanmerking voor een verhuiskostenvergoeding van het WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning)

Je vraagt deze vergoeding aan via je gemeente. De meeste gemeentes hebben een speciaal WMO-loket, ook wel een sociaal loket of zorgloket genoemd.

Wanneer je een aanvraag indient kijkt de gemeente mee naar een gepaste oplossing voor jouw situatie. Eerst proberen ze om te kijken of je met aanpassingen toch in je eigen woning kunt blijven wonen. Meer hierover vind je op rijksoverheid.nl.

Bijzondere bijstand verhuiskosten

De gemeente kan je ook een verhuiskostenvergoeding aanbieden als je in geval van nood moet verhuizen en dit zelf niet kan betalen. Bijvoorbeeld door ziekte, een scheiding of wanneer je oude huis gewoon echt te klein is. Er zitten natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan een vergoeding van de verhuiskosten in het geval van bijzondere bijstand:

 1. Je komt alleen in aanmerking op de vergoeding als je binnen Nederland verhuist.
 2. Je vraagt de vergoeding aan bij de gemeente van je oude woning.
 3. In sommige gevallen krijg je ook een vergoeding van bijkomende kosten, zoals dubbele woonlasten.
 4. Je komt alleen in aanmerking als je inkomen onder een bepaalde grens ligt. In principe gaat het hierbij om een inkomen rond het bijstandsniveau.

Besparen op de kosten van je verhuizing?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Wie betaalt de verhuiskostenvergoeding?

Wie de vergoeding betaalt, hangt af bij wie je hem aanvraagt. De vergoeding wordt betaald door de gemeente, je verhuurder of je werkgever. Bij wie moet je de aanvraag voor de verhuiskostenvergoeding voor 2021 aanvragen?

 • Als je verhuist door een verzoek van je werkgever, kijk dan na in je CAO of contract of je in aanmerking komt voor een vergoeding van de werkgever.
 • Bij een verhuizing door een renovatie of sloop kom je meestal in aanmerking voor een vergoeding vanuit je verhuurder.
 • Wanneer je verhuist vanwege gezondheidsredenen of als je de kosten niet kunt betalen vanwege de bijzondere bijstand, dan kun je de gemeente vragen om de vergoeding.

Wat is verhuiskostenvergoeding in natura?

Er zijn verschillende manieren om de verhuiskosten te vergoeden. Het kan ook voorkomen dat je verhuurder je een verhuiskostenvergoeding aanbiedt in natura. Dit houdt in dat de verhuurder de verhuizing voor je regelt. Jij hoeft dan geen verhuisbedrijf in te schakelen en bent daardoor ook geen kosten kwijt.

Moet ik daarmee akkoord gaan?

Je bent niet verplicht om zomaar akkoord te gaan met een verhuiskostenvergoeding in Natura. Je kunt dit weigeren en vragen om een financiële vergoeding vragen. Moet je twee keer verhuizen omdat je tijdelijk naar een ander huis moet vertrekken? Dan krijg je maar één keer een verhuiskostenvergoeding uitgekeerd.

Ik krijg geen verhuiskostenvergoeding van mijn verhuurder. Wat nu?

Als je vermoedt dat je recht hebt op een verhuiskostenvergoeding van de verhuurder, maar deze nog niet hebt aangeboden gekregen, dan is het mogelijk om deze schriftelijk aan te vragen. Op juridischloket.nl vind je een voorbeeldbrief die je kunt gebruiken om een verhuiskostenvergoeding aan te vragen.

Schade door de verhuizing? Je hebt misschien recht op schadevergoeding

Als je verhuizers inschakelt voor je verhuizing dan kun je ervan uitgaan dat er netjes met je bezittingen om gegaan wordt. Maar als er toch onverhoopt schade ontstaat, dan is het eventueel mogelijk om een schadevergoeding aan te vragen. De meeste verhuisbedrijven bieden een standaard verhuisverzekering aan, waarin de schade tot een bepaald punt gedekt is.

Neem daarom altijd de voorwaarden door van je verhuisbedrijf, zodat je zeker weet waar jij recht op hebt!

verhuiskosten vergoeding

Hulp nodig bij het verhuizen?

Moet jij binnenkort gedwongen verhuizen en lukt je dit niet alleen? In dat geval is het slim om vakmannen in te huren. Je verhuist zonder zorgen omdat je inboedel veilig en verzekerd vervoerd wordt. Bovendien hoef je geen zware spullen te tillen en bespaar jij jezelf spierpijn de volgende dag! Op zoek naar een verhuizer?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijsopgaven van experts in jouw regio. Kies de verhuizer met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is gratis en bovendien vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes aanvragen!