Besparen op de kosten? Gratis offertes!

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Verhuiskosten aftrekbaar in 2024?

Als je gaat verhuizen dan zijn een deel van de verhuiskosten mogelijk aftrekbaar. Dit is vooral het geval als je een woning koopt of als je ondernemer bent. Of je nu verhuist naar een huurwoning of toch een nieuw huis koopt: je houdt de verhuiskosten het laagst als je kiest voor een voordelig verhuisbedrijf.

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je meerdere offertes van verhuisbedrijven in jouw regio. Vergelijk op basis van prijs en aanbod en bespaar tot 40% op de kosten!

Benieuwd welke verhuiskosten je nu eigenlijk mag aftrekken van de belasting? Lees dan verder! Je vindt hier de meest voorkomende aftrekposten voor zowel particulieren als ondernemers.

Verhuiskosten aftrekbaar

Welke verhuiskosten zijn aftrekbaar?

Zijn verhuiskosten in 2024 fiscaal aftrekbaar? Het antwoord hierop verschilt echt per situatie: heb je een huis gekocht of heb je een nieuw huurhuis? Ben je een particulier of gaat het om een bedrijfsverhuizing? En ook: heb je de verhuizing zelf betaalt of heb je een lening afgesloten?

Bij een verhuizing zijn een deel van de verhuiskosten eventueel aftrekbaar. Dit is vooral het geval als je een huis gekocht hebt. De notariskosten mag je bijvoorbeeld aftrekken bij de belastingdienst. Verhuis je naar een nieuw huurhuis dan zijn je verhuiskosten in principe niet aftrekbaar.

Hieronder lees je meer over de verschillende verhuiskosten die je eventueel van je inkomen mag aftrekken. Ga jij binnenkort verhuizen en wil je daar graag hulp voor inschakelen? Start dan nu je gratis offerteaanvraag!

Verhuiskosten aftrekbaar: particulier

Zijn de kosten van een particuliere verhuizing aftrekbaar bij de belastingdienst? In principe niet. Een uitzondering hierop zijn kosten die je maakt voor het kopen van een huis. Daar lees je hieronder meer over.

Er is wel een andere manier om je verhuizing te financieren en te profiteren van een fiscaal voordeel! Als je een lening afsluit om de verhuiskosten te betalen, dan mag je deze lening in mindering brengen op je vermogen. Dit levert je een fiscaal voordeel op van maximaal €2.900,-. Heb je een fiscaal partner, dan loopt je voordeel op tot wel €5.800,-!

Besparen op de verhuiskosten? Vergelijk offertes!

Vind gemakkelijk het verhuisbedrijf met het beste aanbod en bespaar tot 40%.

Fiscaal aftrekbare posten bij aankoop van een huis

Koop je een nieuw huis, dan is de vraagprijs voor het huis niet het enige bedrag dat je betaalt. Je maakt verschillende kosten die je fiscaal mag aftrekken bij de belastingdienst. Dit zijn onder andere de kosten die je maakt om het huis te taxeren, de notariskosten voor het afsluiten van een hypotheekakte en het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie! Hoeveel belasting je terugkrijgt is afhankelijk van het belastingtarief, maar als je een fiscaal partner hebt dan mag je de belasting verdelen: dit kan héél voordelig uitpakken.

Voorbeelden van aftrekposten zijn:

 • Taxatiekosten
 • Hypotheekadvies en -bemiddelingskosten
 • Gemaakte kosten voor de NHG aanvraag
 • Erfrecht, opstal en beklemming
 • Woonlastenverzekering

Welke verhuiskosten zijn niet aftrekbaar van de belasting?

Niet alle verhuiskosten zijn aftrekbaar van de belasting, zo moet je onder andere de ‘kosten koper’ betalen en zijn ook de makelaarskosten niet aftrekbaar.

Deze verhuiskosten zijn niet aftrekbaar:

 • Makelaarskosten
 • De ‘kosten koper’
 • Verbouwingskosten
 • Overdrachts- en omzetbelasting
 • Afkoopsom van erfpacht
 • Bankgarantie
In sommige gevallen heb je recht op een verhuisvergoeding! Dit is bijvoorbeeld het geval als je verplicht moet verhuizen voor je werk, of als je door de verhuurder gedwongen bent om te verhuizen. Hiermee wordt een deel van je verhuiskosten vergoed!

Verhuizers inschakelen? Vergelijk gratis offertes!

Verhuiskosten aftrekbaar: ondernemer

Als je als ondernemer verhuist dan mag je deze verhuiskosten aftrekken van je winst voor een fiscaal voordeel. Ook als de onderneming niet verplaatst is! Wel is het belangrijk dat de verhuizing een zakelijk oogmerk heeft. Met andere woorden: je moet als ondernemer de verhuiskosten dan wel maken omdat het ten goede komt voor je onderneming.

Alleen de kosten voor het vervoeren van de inboedel zijn aftrekbaar. Maar daarnaast mag je als ondernemer een vast bedrag van €7.750,- aftrekken! Meer hierover lees je op belastingdienst.nl.

Welke verhuiskosten zijn aftrekbaar bij een bedrijfsverhuizing?

Welke kosten zijn in 2024 precies aftrekbaar bij een bedrijfsverhuizing? Als je in jouw nieuwe huur- of koopwoning een kamer beschikbaar maakt voor je werkzaamheden dan kun je de kosten hiervoor in enkele gevallen aftrekken van je winst. Toch is dit in de meeste situaties niet het geval. Op belastingdienst.nl lees je de uitzonderingen hierop!

Daarnaast zijn zakelijke verhuizingen beperkt fiscaal aftrekbaar, net zoals de zakelijke kosten voor je eigen auto. Zakelijke reiskosten die je maakt met het openbaar vervoer zijn wél volledig aftrekbaar.

Kosten verhuizing aftrekken

Besparen? Gratis verhuis offertes

De beste manier om de verhuiskosten te verminderen is met het vergelijken van offertes. Zo weet je zeker dat jij een goedkoop en betrouwbaar verhuisbedrijf inhuurt die zorgvuldig met je spullen omgaat. Op zoek naar verhuizers in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag krijg je meerdere offertes van experts in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies voor de vakman met het beste aanbod. Je bespaart zo al snel tot wel 40% op de verhuiskosten! Bovendien je deze service gratis en zonder verdere verplichtingen. Je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes ontvangen!