Vind een verhuisbedrijf bij jou in de buurt!

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Verhuiskosten » Kosten zelf verhuizen

Kosten zelf verhuizen

Verhuizen kan een spannende maar ook kostbare onderneming zijn. In dit artikel bespreken we wat de kosten zijn om zelf te verhuizen, een optie die vaak voordeliger kan zijn dan het inhuren van een professioneel verhuisbedrijf. Een gemiddelde zelfverhuizing kost rond de €500 tot €1500, afhankelijk van verschillende factoren. We bekijken welke factoren deze kosten beïnvloeden en geven tips om de meest voordelige keuzes te maken tijdens je verhuisproces.


Kosten zelf verhuizen: een korte samenvatting

 • Vroeg plannen en gratis verhuisdozen verzamelen zijn effectieve manieren om de kosten voor zelf verhuizen te drukken.
 • Door overbodige spullen te verkopen of te doneren, en gebruik te maken van vrienden en familie, kun je besparen op verhuiskosten.
 • De totale kosten voor een kleine zelfverhuizing liggen rond de €160, terwijl je voor een grote zelfverhuizing ongeveer €850 kwijt kunt zijn.
 • Tijdstip en seizoen van verhuizen hebben invloed op de prijs; doordeweeks en buiten het hoogseizoen verhuizen is vaak goedkoper.
 • Hulp nodig? Vergelijk gratis offertes!
Kosten zelf verhuizen

Wat kost het om zelf te verhuizen?

Het idee om zelf te verhuizen lijkt vaak een budgetvriendelijke aanpak te zijn, maar de werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van meerdere aspecten. Het organiseren van een zelfverhuizing betekent dat je zelf de touwtjes in handen neemt voor wat betreft het inpakken, het huren van een verhuiswagen, en het fysiek verplaatsen van je bezittingen van de ene naar de andere locatie. Hierbij is een gedetailleerd inzicht in de mogelijke kosten essentieel.

De kosten voor het zelf uitvoeren van een verhuizing hangen primair af van de grootte van je inboedel en de afstand tussen je oude en nieuwe woonplaats. Belangrijke kostenposten zijn de huur van een verhuiswagen, brandstofkosten, verpakkingsmaterialen zoals dozen en beschermende wraps, en eventuele extra hulp die je inhuurt voor de zwaardere items. Daarnaast moet je wellicht rekening houden met verzekeringen en tijdelijke opslag indien nodig.

Kosten zelf verhuizen prijzen 2024

Component Kosten
Huur verhuiswagen €50 – €200 per dag
Brandstofkosten €0.10 – €0.30 per kilometer
Verpakkingsmaterialen €50 – €200
Extra hulp €30 – €50 per uur
Verzekering €20 – €100
Tijdelijke opslag €50 – €300 per maand

*Op zoek naar een verhuizer? Vergelijk gratis offertes!

Zoals je ziet, kunnen de kosten voor zelf verhuizen behoorlijk oplopen, afhankelijk van de omvang van je inboedel en de afstand van je verhuizing. Wanneer je besluit om zelf te verhuizen, is het belangrijk om goed te inventariseren welke middelen je nodig hebt en hoe je deze het meest kosteneffectief kunt inzetten. Overweeg ook of het mogelijk is om bepaalde taken, zoals het demonteren van meubels, zelf uit te voeren om kosten te besparen.

Als je twijfelt over de haalbaarheid van een zelfverhuizing of als je je afvraagt of je alles wel overzien hebt, kan het raadzaam zijn om vrijblijvend offertes aan te vragen. Hiermee krijg je een helder beeld van wat professionele verhuizers voor jou kunnen betekenen en tegen welke prijs. Bezoek onze offertepagina om direct offertes te vergelijken.

Factoren die de kosten van je eigen verhuizing bepalen

De kosten van een zelfverhuizing worden door diverse variabelen beïnvloed. Hieronder worden de voornaamste factoren toegelicht die de kosten van je verhuizing kunnen bepalen.

 • Grootte van de inboedel: Hoe meer spullen je hebt, hoe groter de verhuiswagen zal moeten zijn en hoe meer tijd en verpakkingsmateriaal je nodig zult hebben. Dit heeft een directe invloed op de kosten.
 • Verhuisafstand: De afstand tussen je oude en nieuwe woning is cruciaal; een grotere afstand resulteert in hogere brandstofkosten en mogelijk meer huurdagen voor de verhuiswagen.
 • Huurperiode en type verhuiswagen: Het type en de grootte van de verhuiswagen en de duur van de huurperiode zijn bepalend voor de kosten. Een grotere wagen of een langere huurperiode betekent hogere kosten.
 • Verpakkingsmaterialen: Stevige verhuisdozen, beschermende materialen zoals bubbeltjesplastic en tape zijn essentieel voor het veilig vervoeren van je bezittingen en kunnen afhankelijk van de hoeveelheid een significante kostenpost zijn.
 • Extra hulp: Misschien heb je hulp nodig bij het tillen van zware meubels. Het inhuren van vrienden of professionals kan extra kosten met zich meebrengen.
 • Verzekering: Het verzekeren van je inboedel tijdens de verhuizing is geen overbodige luxe. De kosten hiervoor kunnen variëren op basis van de dekkingsgraad die je kiest.
 • Tijdelijke opslag: Als je inboedel niet direct van A naar B kan, dan kun je geconfronteerd worden met de kosten voor tijdelijke opslagruimte.

Elk van deze factoren kan een aanzienlijke impact hebben op je totale verhuiskosten. Het is daarom aan te raden om vooraf een duidelijke inschatting te maken van deze variabelen. Door slim te plannen en weloverwogen keuzes te maken, kun je op elk van deze punten besparen. Zo kan het bijvoorbeeld lonen om de verhuiswagen te delen met iemand anders die ook gaat verhuizen, of om verpakkingsmaterialen tweedehands aan te schaffen of te lenen.

Het goede nieuws is dat veel van deze kosten van tevoren ingeschat kunnen worden, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Door een gedetailleerde planning en budgettering voorkom je dat je meer uitgeeft dan nodig is en houd je de controle over je zelfverhuizing.


Start gratis offerteaanvraag

Bespaartips voor een voordelige zelfverhuizing

Bij een zelfverhuizing kunnen de kosten snel oplopen. Met de juiste aanpak en een beetje creativiteit kun je echter aanzienlijk besparen. Hier volgen enkele waardevolle bespaartips die je helpen om je verhuizing zo voordelig mogelijk te houden:

 • Begin vroeg met plannen: Door tijdig te beginnen met de voorbereidingen heb je meer tijd om de beste deals te vinden en te profiteren van vroegboekkortingen.
 • Verzamel gratis verhuisdozen: Supermarkten, boekwinkels, of vrienden die recent verhuisd zijn, willen vaak wel van hun oude verhuisdozen af. Zo bespaar je op verpakkingsmaterialen.
 • Organiseer een verkoop of doneer spullen: Voordat je gaat verhuizen, sorteer je je spullen en beslis je wat je echt wilt houden. Verkoop de rest of doneer het aan een goed doel. Minder spullen betekent een kleinere verhuiswagen en dus lagere kosten.
 • Huur of leen een verhuiswagen: Vergelijk prijzen en voorwaarden van verschillende verhuurbedrijven. Misschien kun je zelfs een verhuiswagen van iemand lenen in ruil voor een dienst of helpende hand.
 • Schakel vrienden en familie in: In plaats van betaalde hulp in te huren, vraag vrienden en familie om te helpen met sjouwen. Een gezamenlijke inspanning kan zowel kosten besparen als gezellig zijn.
 • Plan je verhuizing doordeweeks: In het weekend en tijdens feestdagen kan het huren van een verhuiswagen duurder zijn. Plan daarom je verhuizing op een doordeweekse dag.
 • Gebruik handige apps: Er zijn verschillende apps die kunnen helpen bij het organiseren van je verhuizing. Deze kunnen je helpen bij het plannen, organiseren en zelfs bij het vinden van goedkope of gratis hulpmiddelen.
 • Meubels demonteren: Bespaar ruimte in de verhuiswagen door meubels zelf te demonteren en te vervoeren. Dit voorkomt ook de noodzaak om extra te betalen voor gespecialiseerde hulp.

In plaats van kosten te maken voor nieuwe verpakkingsmaterialen, kun je bijvoorbeeld bubbeltjesplastic of kranten gebruiken die je al in huis hebt voor het beschermen van breekbare items. Tevens is het handig om gebruik te maken van de ruimte in je eigen auto voor het vervoeren van kleinere items of waardevolle zaken.

Als je ondanks deze bespaartips twijfelt over de haalbaarheid van een zelfverhuizing, overweeg dan om vrijblijvend offertes te vergelijken. Zo kun je wellicht toch nog een professionele verhuizer vinden binnen je budget.

Voorbeeld van kosten bij een kleine en grote zelfverhuizing

De kosten van een zelfverhuizing kunnen, zoals eerder aangegeven, variëren door verschillende factoren. Om de potentiële kosten inzichtelijker te maken, volgt hier een voorbeeld van een kleinere en grotere zelfverhuizing.

Kleine zelfverhuizing

Stel, je gaat van een studio naar een appartement binnen dezelfde stad:

 • Huur verhuiswagen: Een kleine bestelbus voor één dag, kosten rond de €70.
 • Brandstofkosten: Weinig kilometers, dus circa €10 aan brandstof.
 • Verpakkingsmaterialen: Klein aantal dozen en beschermingsmaterialen, schatting €50.
 • Extra hulp: Een paar vrienden helpen gratis, maar je trakteert op pizza en drankjes, laten we zeggen €30.
 • Verzekering: Je inboedelverzekering dekt de verhuizing, geen extra kosten.
 • Tijdelijke opslag: Niet nodig.

Totale geschatte kosten: €160.

Grote zelfverhuizing

Als je verhuist van een eengezinswoning naar een andere woning in een andere stad:

 • Huur verhuiswagen: Een grote vrachtwagen voor twee dagen, kosten rond de €300.
 • Brandstofkosten: Meer kilometers, stel 200 km totaal, ongeveer €50 aan brandstof.
 • Verpakkingsmaterialen: Veel dozen en beschermingsmaterialen nodig, schatting €150.
 • Extra hulp: Het inhuren van twee verhuizers voor een halve dag, ongeveer €200.
 • Verzekering: Extra verzekering afsluiten voor de verhuizing, laten we zeggen €50.
 • Tijdelijke opslag: Misschien een maand nodig, rond de €100.

Totale geschatte kosten: €850.

Deze voorbeelden tonen aan dat de kosten van een zelfverhuizing aanzienlijk kunnen verschillen. Het is belangrijk vooraf goed te plannen en te bepalen welke services en producten echt noodzakelijk zijn. Vergeet ook niet te checken of je op sommige posten kunt besparen. Zoals altijd is een goede voorbereiding het halve werk.

Ben je op zoek naar een scherp geprijsde verhuiswagen of wil je advies over de beste aanpak voor jouw verhuizing? Vergeet dan niet om de mogelijkheden te vergelijken op onze offertepagina.Besparen op de kosten van een verhuizer?

Vergelijk offertes van verhuizers uit je regio & bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

De impact van verhuistijd op je verhuiskosten

Wanneer je besluit zelf te verhuizen, speelt de timing van je verhuizing een belangrijke rol in de totale kosten. Niet alleen de dag van de week kan invloed hebben op bijvoorbeeld de prijs van het huren van een verhuiswagen, maar ook het seizoen of zelfs het tijdstip van de dag kan een verschil maken. Het inzichtelijk hebben van deze factoren kan je helpen om de kosten van je zelfverhuizing te optimaliseren.

Een eerste belangrijke overweging is de verhuisdatum. Verhuisbedrijven en verhuurders van verhuiswagens kunnen in het weekend en op feestdagen hogere tarieven hanteren. Ook is het eind van de maand vaak drukker, omdat veel huurcontracten dan aflopen. Probeer indien mogelijk je verhuizing op een doordeweekse dag te plannen, of zelfs midden in de maand, om de gunstigste tarieven te krijgen.

Daarnaast speelt het seizoen een rol. De zomermaanden zijn populair voor verhuizingen, waardoor de vraag en daarmee de prijzen stijgen. Overweeg indien mogelijk in de herfst of winter te verhuizen, wanneer de vraag lager is en je mogelijk betere deals kunt vinden.

Het tijdstip van de dag kan ook invloed hebben op de kosten. Sommige verhuurders hanteren lagere tarieven voor het huren van een verhuiswagen tijdens daluren. Als je flexibel bent, kan het huren van een verhuiswagen vroeg in de ochtend of laat op de dag financieel aantrekkelijker zijn.

Onthoud dat de drukte op de weg ook een rol speelt. Verhuizen tijdens de spits kan resulteren in langere reistijden en dus hogere brandstofkosten. Het plannen van je verhuizing buiten de spits om kan daarom tijd en geld besparen.

Tot slot, als je kiest voor het inhuren van extra hulp, kunnen de kosten variëren afhankelijk van de tijd. Professionele verhuizers kunnen bijvoorbeeld op rustige dagen of tijden kortingen bieden. Het loont om hier bij de planning rekening mee te houden en eventueel te onderhandelen over de prijs.

Al deze aspecten tonen aan dat de timing van je zelfverhuizing een grote invloed kan hebben op de kosten. Door slimme keuzes te maken met respect tot de timing, kun je soms flink besparen op de totale verhuiskosten. Neem de tijd om verschillende opties te vergelijken en kies de meest kosten-efficiënte periode voor jouw situatie.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van de juiste balans tussen kosten en gemak voor jouw verhuizing? Verken je opties en vergelijk offertes door onze offertepagina te bezoeken.

Besparen op kosten zelf verhuizen? Vergelijk gratis offertes!

Zelf verhuizen kan financieel aantrekkelijk lijken, maar de kosten kunnen flink oplopen door factoren zoals de grootte van de inboedel, de huur van een verhuiswagen, en de inzet van extra hulp. Door slim te plannen en te besparen op bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen en de inhuur van hulp, kun je de kosten in de hand houden. Voor de beste prijs-kwaliteitverhouding is het echter cruciaal om vooraf goed te vergelijken. Start gratis offerteaanvraag!

De timing van je verhuizing, zoals het seizoen, de dag van de week, en zelfs het tijdstip, kan bovendien aanzienlijke invloed hebben op de kosten. Een gedetailleerde inschatting maken van de verwachte uitgaven is essentieel om binnen je budget te blijven. Wil je zeker zijn van een voordelige zelfverhuizing zonder onaangename verrassingen? Vergelijk dan gratis verschillende offertes om een weloverwogen keuze te kunnen maken die zowel aan je wensen als je budget voldoet.

Veelgestelde vragen over kosten zelf verhuizen

Hoeveel kan ik besparen door zelf te verhuizen?

Het bespaarde bedrag kan variëren afhankelijk van de omvang van de verhuizing en de afstand. Door zelf te verhuizen bespaar je voornamelijk op arbeidskosten van verhuisbedrijven, wat kan oplopen tot enkele honderden tot duizenden euro’s.

Wat zijn de grootste kostenposten bij zelf verhuizen?

De grootste kostenposten zijn de huur van een verhuiswagen, brandstofkosten, verpakkingsmaterialen en eventueel het huren van verhuishulpjes of gereedschap zoals een steekwagen of meubelroller.

Kan ik kosten besparen door doordeweeks te verhuizen?

Ja, door doordeweeks te verhuizen kun je besparen op de huur van een verhuiswagen, omdat de tarieven dan vaak lager zijn dan in het weekend of op feestdagen.

Wat is goedkoper: zelf verhuizen of een verhuisbedrijf inschakelen?

Zelf verhuizen is meestal goedkoper dan een verhuisbedrijf inschakelen, omdat je bespaart op arbeidskosten. Echter, een verhuisbedrijf kan efficiënter zijn, wat de kosten kan rechtvaardigen als je zelf weinig tijd hebt of niet in staat bent om zware inspanningen te verrichten.